Orvosi mezoterápia
A hajhullásról néhány gondolat. PDF Nyomtatás E-mail

 

Kényelmeseknek összefoglalva, hogy ne kelljen végigrágniuk magukat 3 oldalnyi olvasmányon, a hajkezelésről 5 pontban:


  • A hajhullás fő oka a számtalan városi legendával ( érszűkület, atka, vashiány, faggyútúltengés, vitaminhiány stb. stb. stb. ) ellentétben nem valami misztikus jelenség, hanem a fejbőrben előbb-utóbb MINDENKINÉL képződő DHT (dihidrotesztoszteron) hormon.
  • Ez a hormon először lassan elnyomja a hajhagyma funkciót, aztán végleg elsorvasztja azokat. Megjelenése általában erős hajhullással jár, de ez nem kötelező, van akinél "alattomosan" kopik el a hajkorona.
  • A kezelés célja egy dutaszterid nevű gyógyszerrel, helyileg a fejbőrbe beadva, a DHT szintézis leállítása és a még élő hajhagymák megmentése a biztos pusztulástól. Új haj kopasz fejbőrön nem fog már nőni, de a hajhullás megáll, a hajstruktúra konzerválódik, sokszor látványosan megerősödhet!
  • A gyógyszer ezt 2 hónapig biztosítja, utána kéthavonta folyamatosan ismételni kell természetesen!
  • A kezelés kb. 10 percig tart, vékony tűvel, 1 mm hosszú szinte fájdalmatlan tűszúrásokkal.

És most a téma iránt jobban érdeklődőknek részletes kifejtve:

Először is egy kis élettan:
Egy emberi fejbőr átlagosan körülbelül 100.000 hajhagymát tartalmaz. Egy-egy hajhagyma az élete során nagyjából 20 hajszálat termel, ennek folyamata 3 fázisból áll. Az első a növekedési fázis, utána következik egy regressziós, majd végül egy nyugalmi fázis. Normális esetben a hajhagymák kb. 90%-a növekedési fázisban, 10-15%-a regressziós, és 1-2%-a nyugalmi fázisban található. Egy-egy ciklus teljes hossza 3-4 évig tart.
És akkor most a sokkoló valóság:
A napi gyakorlatban 10 év és több, mint 8000 kezelés után kijelenthető, hogy a hajhullás 99%-a androgén jellegű. És teljesen mindegy, hogy 70, vagy 25 éves, férfi, vagy nő-e a páciens, MINDENKINÉL be van kódolva a fejbőrbe a kopaszodás! Az öregedés velejáró tünete egy idő után a DHT érzékeny hajhagymák elvesztése. Ez a férfiaknál kizárólag a fejtetőt jelenti, 100 éves bácsiknak is van tarkón és halántékon haja. Nőknél pedig mindenhol hullik a haj tarkótól homlokig, bár legelején náluk is először a fejtető és a halánték "adja meg" magát.
Nyilván a "normális" menetrend az lenne, ha egy férfi valamikor 40 év körül, egy nő pedig a változókor magasságában tapasztalná meg ezt a "kötelező" jelenséget. Ez nyilván nem vigasztalja azt, aki ezt a kort elérve elkezd kopaszodni, azt a 20 éves fiatal nőt pedig még kevésbé, akinél idő előtt, 30 évvel korábban jelentkezik a hajvesztés.

Ennek hátterében pedig nem más, mint a fejbőrben MINDENKINÉL képződő férfi nemi hormon, a DHT áll, ennek hatására a hajhagymák ciklusa a szokásos 3-4 évről pár hónapra gyorsulhat fel, így hamarabb kimerülnek, funkciójukat elveszítik, elsorvadnak. És igen, a nőknél is pontosan ez a molekula felel az esetek 99.99%-ban a hajvesztésért. Nem a misztikus atka-érszűkület-keratinszintéziszavar-vitaminhiány-táplálkozás-nyomelemhiány-stbstbstb. a felelős az egészséges emberek hajhullásáért kedves hajgyógyászok!!!
Számtalanszor láttam már 20-30 éves fiatal nőt megjelenni a rendelőmben mind a 4 egészséges bölcsesség fogát kihúzva, huszadszor áthajtva a nőgyógyász-fülorrgégész-bőrgyógyász góckutatás szentháromságon, nem maradt már vénája annyit szúrták szét már vérvételnél, vastag paksamétákban lobogtatja szegény a NEGATÍV leleteit. A hajának a fele pedig már sehol, de már a kezében van a beutaló a pszichiátriára mert "biztos hisztis, és különben is több haja van, mint nekem" mondja neki a bőrgyógyász. Szerencsétlen pedig kisírt szemekkel ücsörög előttem, kisebb vagyont addigra elköltve már mindenféle hajpakolásra, hajszeszre, csodatablettára, 5 "hajgyógyász" névjegykártyájával a táskájában. A hajának a fele pedig már sehol.
Megszoktam kérdezni a pácienseimtől, hogy ugyan mondják már meg legyenek szívesek hányszor hallották már hajgyógyász szájából azt a varázsszót, hogy DHT, 8 év alatt idáig HÁROM (3!) páciens említette, hogy valahol hallotta bőrgyógyásznál vagy hajgyógyásznál.
Akkor tehát mi lehet az a terápia, ami működik?
A már kihullott hajhagymákat nem lehet „feltámasztani”, azonban van rá mód, hogy egy gyógyszer beadásával a fejbőrben gátoljuk a DHT átalakulást, tehát a kiváltó élettani ok AZONNAL leállítható!
A még életképes hajhagymákat megvédjük, az "alvó" hajhagymákat nagy eséllyel felébresztjük, a kopaszodás progresszióját megállítjuk. Ezzel kapcsolatban számos klinikai tanulmány ( nőkről és férfiakról ) is készült már, és jómagam is úgy látom sok-sok év tapasztalata alapján, hogy körülbelül az esetek csaknem 95-100%-ban könnyedén meg lehet állítani a hajhullást. Sokszor ráadásul az addig nyugvó stádiumban lévő, a DHT által funkcionálisan "elnyomott" hajhagymák is elkezdenek hajszálat termelni, és sok esetben 6-8 hónap alatt rengeteg új, életképes haj nőhet ki, a meglévő hajkorona látványos átalakuláson mehet át.

Azonban ne felejtsük el, hogy a kezelés elsődleges célja NEM ez, hanem a még élő hajhagymák megvédése az elsorvadástól!
Hogy tud segíteni tehát a mezoterápia a hajhullás kezelésében? A hajhagymák a fejbőrben 2-3 mm mélységben helyezkednek el. A leghatékonyabb a kezelés akkor, ha a gyógyszert közvetlenül ebbe a mélységbe juttatjuk be a mezoterápiás kezelés során egy hajszálvékony tűvel. Az egész eljárás nagyjából 5 percet vesz igénybe, a páciensek a szúrások nagy részét gyakorlatilag nem is érzik, annyira pici a tű és olyan gyorsan történik a beavatkozás.

A kezeléseket általában kéthavonta egyszer kell elvégezni, a fejbőrbe bevitt gyógyszer ugyanis ennyi ideig képes védelmet biztosítani a DHT termelés ellen. Amíg az a beviteli gyakoriság biztosított, addig biztosan nem hullik a haj, a kopaszodási folyamat azonnal megáll.
Nagyon fontos hogy "baba projecten" dolgozó férifiak és nők esetében a tervezett megtermékenyülés előtt 1 hónappal a gyógyszer már nem adható, és nyilván szoptatós kismamáknál sem szabad beadni!

A fentiek alapján egyértelmű, hogy önmagában vitaminok, cink, ásványi anyagok bejuttatása SEMMIFÉLE eredménnyel nem fog járni egy hajhullás esetében. Kozmetikai szalonokban(!!!), illetve egyes orvosi mezoterápiás rendelőkben is számtalan esetben lehet látni, hogy megtűzdelik a páciens fejét gyógynövény kivonatokkal, vitaminokkal és várják a csodát. Nem lesz. Ne várják! Ha egy hajkezelés során megfelelő gyógyszer, azaz DHT blokkoló nem kerül beadásra, a kezelés teljesen ÉRTELMETLEN! Azok a "before-after" fotók, amik ezt a típusú, főleg kozmetikai szalonokban végzett kezeléseket reklámozzák teljességgel alaptalanok, és lejáratják, hiteltelenné teszik a szakmát! 8 év tapasztalattal, komoly GYÓGYSZERREL végzett közel számtalan hajkezeléssel a hátam mögött ÉN SEM tudok olyanokat produkálni, mint amiket a vitaminkoktélos csodafotoshopos kozmetikai szalonok varázsolnak!